četrtek, 21. april 2016

Čiščenje kuhinje z naravnimi sredstvi

Zaradi načina uporabe kuhinje le-ta pogosto postane najbolj umazan prostor v hiši. Zasušena maščoba, zažgani ostanki hrane in umazana posoda kar kličejo po agresivnih kemičnih čistilih. Dejstvo pa je, da so takšna čistila pogosto škodljiva za zdravje, še posebej v kuhinji, kjer povšine pridejo v stik s hrano, ki jo jemo. V tem članku boste našli nekaj trikov, kako enostavno očistiti kuhinjo s popolnoma naravnimi sredstvi.

Najbolj univerzalno čistilo je v vodi razredčen alkoholni kis. Z njim lahko enostavno očistimo maščobe, vodni kamen ter ostalo nesnago. Slabost kisa je seveda neprijeten vonj, ki ga lahko omilimo z dodatki eteričnih olj oziroma površine po čiščenju dobro speremo z mešanico vode ter limoninega soka, ki bo prijetno odišavil prostor. Kis ne le očisti površine, ampak deluje tudi proti bakterijam. Če v kuhinji uporabljate bakreno posodo, jo lahko enostavo očistite z mešanico kisa in soli.

Vsestransko uporabna je tudi soda bikarbona. Če se vam na posodo prime hrana, jo lahko enostavno očistite s pasto, narejeno iz soda bikarbone ter nekaj kapljic vode. Soda bikarbona je tudi odlična za čiščenje stekla, hladilnika, marmornih površin itd. Dodatna prednost sode bikarbone je ta, da je izredno poceni in z njeno uporabo lahko tudi veliko prihranite.

Pri čiščenju pečice običajno ne gre brez agresivnih sredstev, da pa si delo olajšate, hkrati pa prihranite nekaj dragega čistila, pred čiščenjem v pečico položite pekač vroče vode in nastavite temperaturo na 200 stopinj Celzija. Para bo madeže v pečici omehčala in vam s tem poenostavila čiščenje. Čiščenja se lotite šele potem, ko bo pečica ohlajena, a še vedno topla. Po uporabi čistil pečico vedno ponovno segrejte, da uničite hlape kemičnih spojin, ki so lahko škodljive za zdravje.

Upam, da sem vas s tem člankom seznanil z dejstvom, da lahko z uporabo preprostih vsakdanjih stvari kuhinjo preprosto očistimo, hkrati pa s tem naredimo nekaj dobrega za svoje zdravje in tudi denarnico.

Ni komentarjev:

Objavite komentar